SNEG NI BEL

Sneg je, kakor ledeni delci, iz katerih je sestavljen, brez barve. Je prozoren, kar pomeni, da svetloba skozenj ne gre z lahkoto, ampak se odbije. In ta odboj svetlobe povzroči, da ga vidimo kot belega.

ANTARKTIKA

Antarktika je peti največji kontinent na svetu in ima 90% vsega svetovnega ledu.

SOLSTICIJ

Najkrajši dan in najdaljša noč. Zimski solsticij je dan v letu, ko se sonce pojavi nizko na nebu in nam podarja najmanj svetlobe. Ta prelomen dan je za naše prednike veljal kot edino pravo in naravno novo leto. 

VESELI DECEMBER

Izvirno slovensko ime za december je gruden. December ima svoj vzdevek “veseli december”, saj ga polnijo številni prazniki in ljudske zabave. Krščanski verniki praznujejo božič, ko naj bi se 25. decembra rodil Jezus Kristus, 26. december je pa slovenski državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti.

h

ZIMA JE PRIŠLA

Zima je prišla,
sneg leti z neba,
je puščava zemlja vsa.

Mraz prihaja z njo,
hud možak je to
nam pa nič hudo ne bo.

Mrazek, prava reč,
mi gremo za peč,
pa ne moreš nam nič več.
(ljudjska pesem)

u

UGANKA

Smešen debelušen mož
ptičk ne mara niti rož,
ko zasije sonce vroče,
kar do smrti se razjoče. 

REŠITEV

k

KEPANJE

Pojdi na sneg in pripravi čim več kep. Poskusi zadeti drevo. Kepe meči med nogami, z eno roko, z obema, nad glavo, obe kepi istočasno. Kako visoko lahko vržeš kepo? In kako daleč bo letela?

RECEPT ZA VROČ KAKAV

V skodelico nalij mleko in ga segrej. Dodaj tri žličke kakava. Vse dobro premešaj. Na vrh posuj marshmellow penice. Uživaj!

 

 

Vir: Antić Gaber, M., Bajd, B., Ferber, J. idr. (2004). Okolje in jaz 2 : spoznavanje okolja za 2. razred devetletne osnovne šole. Ljubljana: Modrijan.